google-site-verification=uU4N5SBj0H2wg_127O7ZDtLlyQLcPWBFs1apH14Qgzc

Lite om potatisens historia

Potatisen började odlas av människor runt Titicacasjön i Sydamerika för tusentals år sedan. I inkakulturen blev potatisen med tiden en stapelföda. Med de olika kolonialmakterna fördes potatisen under andra halvan av 1500-talet till Europa. Till att börja med odlades växten främst i frostfria klimat, till exempel sydvästra Irland.

Till Sverige kom potatisen på 1600-talet. Det äldsta belägget är från 1658 då Olof Rudbeck odlade den i Botaniska trädgården i Uppsala. Jonas Alströmer var inte först eller störst i Sverige vad gäller att odla potatis, men han propagerade ivrigt för potatisodling och skrev en handbok i ämnet. Men hos allmogen fanns en misstänksamhet mot den nya grödan. År 1748 publicerade vetenskapskvinnan Eva Ekeblad uppsatser om hur potatisen kunde användas som råvara för tillverkning av bröd, stärkelse, brännvin och puder. Samma år valdes hon som första kvinna in som ledamot i Vetenskapsakademien.

På 1770-talet ledde missväxtår till att potatisen fick ökad spridning. Till att börja med användes potatisen mest till brödbakning och djurfoder, och det dröjde en bit in på 1800-talet innan den ordentligt hittade ut på de svenska matborden. År 1827 infördes laga skifte i Sverige, och i och med skiftesreformerna övergick man alltmer till växelbruk som möjliggjorde nya grödor på åkrarna. Samtidigt kom nya potatissorter som smakade bättre och passade nordiskt klimat. Detta ledde till att potatisodlingen ökade i Sverige. När allmän skolplikt infördes i Sverige 1842 införde skolorna så kallat potatislov på hösten för att barnen på landsbygden under en eller två veckor kunde hjälpa till i skörden. Potatislovet (skördelovet) togs bort först 1959 men återinfördes under benämningen höstlov på 1970-talet.

År 1845 drabbas stora delar av potatisodlingarna i Europa av potatispest (potatisbladmögel). I Irland ledde detta till en svår hungersnöd där en miljon människor dog och ännu fler emigrerade. Potatispesten kom även till Sverige, men drabbade inte den svenska odlingen lika hårt. Våren 1917 rådde matbrist i Sverige och det ledde till protester och upplopp i hela landet. Potatis var en av matvarorna det var brist på och den 5 maj ägde de så kallade potatiskravallerna rum på Södermalm i Stockholm.

1940 skördades 2 294 000 ton potatis i Sverige, och det är den högsta siffran någonsin enligt Statistiska centralbyråns historiska statistik. Idag är siffran betydligt lägre, 2016 skördades 553 000 ton matpotatis i Sverige. I och med en dålig potatisskörd år 1945 infördes förbud mot att mata djur med potatis och att råskala potatis på restauranger.

Potatis odlas idag på endast 1 procent av åkermarken. Av den kommersiellt odlade potatisen i Sverige är ungefär två tredjedelar matpotatis, och resten är så kallad fabrikspotatis som används till stärkelse och industripotatis som används som råvara i livsmedelsindustrin för att tillverka chips, pommes frites och pulvermos.

Information från isof.se